Varför det är värt att träna barfota eller med barfota skor

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

Vi hoppar ut ur sängen och glider in i våra tofflor innan vi lämnar huset lägger vi på våra gataskor. Att springa barfota? Är uteslutet, eftersom våra fötter är så vana att sko så mycket att det kan vara ganska obekvämt att köra barfota. Kakelgolvet är för kallt för att gå barfota och på gatan behöver vi skor för att skydda våra fötter.

Nakna fötter betraktas också vanligtvis oattraktiva och inte relegant. Skor är helt enkelt en del av vår moderna livsstil. Förutom skyddsfunktionen kan vi också uttrycka vår individuella stil med skor.

Men genom att bära skor förlorar vi också muskelstyrkan och den sensoriska feedbacken från golvet går förlorad. I följande artikel kommer du att ta reda på varför det kan vara fördelaktigt att träna barfota.

 

Tåg barfota - fördelar / effekter

 

I en studie av Franklin et al. 2015, som publicerades i Scientific Magazine Gait & Placure, kan intressanta resultat läsas.

Följande effekter kan uppnås om skorna flyttas ut under träningen, dvs. du tränar barfota eller med strumpor:

 

 • Fler muskler används
  I normala skor rör sig vår fot i ett slag. Barfota används upp till 20 muskler som inte bara stärks utan också har en mängd olika uppgifter för en stabil gång. Om du tränar dessa muskler specifikt med vikter kan de "glömda" musklerna återaktiveras och byggas upp snabbt. Detta ger ett viktigt bidrag till att hålla dig frisk, fit och skada -fri.
 • Bättre balans
  Att ha god känsla av balans är viktigt för att förhindra skador. Med ökande ålder kan ett fall leda till allvarliga skador, varför det är mycket viktigt att alltid köra stabilt och inte till falskt, även om ytan ska vara hala eller ojämn.
  En studie av barn från Zech et al. 2018, som dök upp i Frontiers in Pediatrics, visar att barn som driver mycket barfota och lek har en betydligt bättre känsla av balans än barn som alltid bär skor.
 • Vinnande muskelton och muskelstyrka
  Särskilt när det gäller viktträning, vare sig det är med en vikt eller med yttre vikter, kan en stor effekt kännas om du tränar barfota istället för skor.
  Hjärnan får en bättre sensorisk feedback från golvet via fötterna. Speciellt när det gäller stillastående prestanda kan barfota tränare leda till att de kan lyfta större vikter. Genom bättre känsla genom foten kan kvaliteten på rörelserna förbättras avsevärt, vilket i slutändan kan leda till ökande prestanda.

 ZAQQ-QNIT-GRAY RIPNING SO

Är barfota träning lämplig för alla?

 

I grund och botten ja, förutsatt att du har friska fötter. Om du har frakturer eller har malpositioner eller lider av osteoporos, bör du alltid konsultera den deltagande läkaren. Dessutom bör du alltid lyssna på din egen kropp. Om du har ont bör du inte fortsätta med barfota träning.

Det bör också noteras att det finns en speciell risk för skador från skärvor, ryggar eller skarpa stenar vid träning.

 

Tips för barfota träning

 

Som med alla nya aktiviteter och sport, bör du långsamt vänja dig till stressen när det gäller barfota träning. Om du redan är van vid att göra viktträning i skor, bör du inte träna barfota i mer än 10 minuter. Naturligtvis gäller samma för alla andra sporter.

Det är bäst att hålla sig till tumregeln för att förlänga barfota träning varje vecka med 5 minuter, så länge den tidigare enheten inte har orsakat några problem. Kanske verkar denna tentativa ökning för försiktig, men det måste noteras att de nya musklerna som ska användas behöver tid för att bygga upp. Först när starka muskler utvecklas i fotområdet minskar risken för skador.

Det är därför det alltid är tillrådligt att sakta närma sig barfota tränare och inte vill ha för mycket på en gång.

Zaqq-barfota skor träning 

Alternativ till barfota tåg är barfota skor

Ett alternativ till barfota träning är att bära barfota skor. Våra Zaqq Barefoot -skor erbjuder tillräckligt skydd, men är utformade på ett sådant sätt att den sensoriska feedbacken inte går förlorad. Det är därför sulorna för alla ZAQQ: er är helt platta, wafer -thin och mycket flexibla. Foten kan känna golvet och naturligtvis rulla av det. Dessutom erbjuder våra skor mycket utrymme i tårnas område så att foten kan röra sig fritt som när du kör barfota i barfota skon.

För idrottsaktiviteter, vare sig vikt eller löpande träning, rekommenderar vi våra ZAQQ Barefoot -skor från kategorin löpning. Dessa är lätta, flexibla och särskilt andningsbara.

>> Running Barefoot Shoes for Women - klicka här! <<

>> Körande barfota skor för män - klicka här! <<

 

Känn dig fri, känna Zaqq.

 

Källor:

Simon Franklin, Michael J. Gray, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier Li 2015: Barefoot vs Common Footwear: A Systematic Review of the Kinematic, Kinetic and Muscle Activity Differences Under Walking, Gait & Placure, 2015, Volym 42, Issue 3, P 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. De Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018: Motoriska färdigheter för barn och ungdomar påverkas av att växa upp Barefoot eller Shod, Frontiers in Pediatrics, 2018, Volym 6, s 115.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3