Bygga muskler genom att bära barfota skor?

Muskelaufbau durch das Tragen von Barfußschuhen?

Det är en utbredd idé att fot- och benmusklerna ökar genom barfota löpning eller träning i barfota skor. Det finns emellertid också många hälsoexperter som hävdar att det inte har något betydande inflytande på muskelvolymen.

Vad är just nu? Vi har tittat på olika vetenskapliga studier om ämnet som vi vill gå mer i detalj här.

I alla studier används synonymer för barfota skor, nämligen minsta skor. Nedan hittar du den specifika källinformationen om vetenskapliga studier om du vill ta itu med ämnet djupare.

 

Tre studier visar muskeltillväxt genom att bära barfota skor

I en studie av Miller et al. 2014 33 löpare undersöktes, varav ungefär hälften bytte till minimala skor som en del av studien och den andra hälften fortsatte sin träning i sina vanliga löparskor som tidigare. Studien undersökte förändringen i musklerna efter en träningsperiod på tre månader. Det konstaterades att löparna med minimala skor ökade deras muskeldiameter signifikant (21% för den korta hoftet, 18% för den lilla tåbduktorn).

Expeq-mid svart vattentät_minimal skor

I en annan studie av Johnson et al 2016 44 löpare delades upp i två grupper. Liksom i den tidigare nämnda studien bytte hälften av den till minimala skor, medan den andra hälften fortsatte träningen med sina vanliga löparskor. Gruppen av löpare som tränade med minimala skor visade en ökning av muskeldiametern på höjden av halluxabduktorn på 10,6%, medan de andra undersökte musklerna inte var signifikant skillnad.

I en annan studie av Chen et al. 2016 47 löpare undersöktes. Dessa valdes enligt följande kriterier:

  • Mellan 20 och 45 år gammal
  • vanligt på vanliga löparskor
  • Kör minst 20 km per vecka under de senaste 12 månaderna
  • Hittills varken i minimala skor eller barfota

Enligt ett slumpmässigt delades dessa 47 löpare i två grupper och fick ett 6-månaders träningsprogram. Före och efter den semi -årliga träningsperioden mättes muskelvolymen på fötterna och benen med användning av en magnetisk resonansavbildning (MRI).

Experimentell grupp:

Deltagarna i denna grupp fick en minimal sko för träning. Du bör långsamt vänja dig till den nya skon. De avslutade fortfarande den veckovisa utbildningen med sina traditionella skor.

Dessutom var löparna tvungna att utföra ett träningsprogram med minimala skor tre gånger i veckan. Övarna syftar till att stärka kalvarna och förbättra den dynamiska balansen.

Kontrollgrupp:

Som vanligt fortsatte deltagarna i denna grupp i sina traditionella skor. De var emellertid tvungna att utföra samma förstärknings- och jämviktsövningar som experimentgruppen för att kunna bestämma eventuella skillnader mellan grupperna.

Studiens resultat

Efter sex månaders träning i minimalistiska skor visade deltagarna i den experimentella gruppen en signifikant ökning av volymen på ben- och fotmusklerna.

Deltagarna i kontrollgruppen fann ingen skillnad mellan muskelvolymen före och efter sexmånadersprogrammet.

 Hiqe-low-svart vattentät_barfusschuhe

Barfota skor har en positiv effekt på muskeltillväxt

De vetenskapliga studieresultaten visar att muskelvolymen kan öka genom att bära minimala skor. Minimala skor används mer för att använda vissa muskelgrupper. Visst krävs ytterligare studier för att stödja uttalanden från de resultat som nämns ovan. Men alla tre studier visar att det finns en ökning av muskeln när du använder minimala skor.

Eftersom alla tre studierna visar att det finns en ökning av muskeln kan det emellertid antas att vissa muskelgrupper automatiskt tränas när du bär barfota skor. Och en sak är säker på att de som har en stark muskelapparat läggs till skador. Detta innebär att minimala skor till och med kan minska risken för skada.

 

Används litteratur:

Miller et al. (2014, Journal of Sport and Health Science):

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000374

 

Johnson et al 2016, Orthopedics & Biomechanics:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509371/

 

Chen et al. 2016:

https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033%2816%2930067-5/abstract

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3