Barfota springer eller springer i barfota skor?

Barfuß-Running oder Running in Barfußschuhen?

Barefoot -löpning kan låta galen till en början och är ofta packad i lådan av hippier och bortfall. Mycket få människor tror att vi föddes barfota. Innan moderna högteknologiska skor uppfanns, sprang vi, körde och hoppade barfota eller med improviserade minimala skor.

 

Varför barfota springer alls

Många kommer till barfota springa eftersom de känner ökande problem när de springer i lederna. Ofta leder besök hos läkaren, även med specialister, för lite förbättring. En spruta för smärtlindring och råd att sluta springa för att skydda lederna är vanliga förfaranden. För idrottare som behöver springa som balans kan detta vara ganska frustrerande.

Frågan uppstår varför den mänskliga arten utvecklar sådana gemensamma problem under deras liv som inte förekommer i djurvärlden alls. Vad gör vi annorlunda eller till och med fel? Vi bär helt enkelt skor som förändrar vår naturliga rörelse.

 

Löpskor kan orsaka gemensamma problem

Moderna löparskor är utformade på ett sådant sätt att de är något högre i hälområdet och har en hög dämpning. I de flesta bärare leder detta till det faktum att de tar hälen medan de körs och stegen totalt sett kommer att bli betydligt längre. Det hårda att sätta på foten över hälen leder till en stark chockvåg som går genom hela kroppen och vid någon tidpunkt märks den i lederna. De starka dämpningsegenskaperna hos löparskor buffrar den starka chocken något, men lederna är fortfarande laddade med varje steg.

 

Vad händer i Barefoot Running?

Rörelsen justeras intuitivt under barfota löpning. Efter de första stegen, som du ofta utför som vanligt, justeras rörelsen snabbt. Tillkomsten på hälen är alldeles för hård och chockad hela kroppen. Utan att tänka på det justeras steget för att undvika det obehagliga, hårt att sätta på foten. Foten läggs automatiskt på balen för att dämpa steget. Detta gör stegen betydligt kortare än när du bär löparskor.

Tyvärr stoppar vi idag utvecklingen av fotmusklerna hos små barn genom att placera dem i skor. Om du kör barfota fungerar hela foten. Som ett resultat bygger du muskler och blir därmed betydligt större eller bredare. Där muskler behövs och tränas regelbundet utvecklas de också.

Förutom muskeltillväxten i fotområdet har du en annan positiv effekt på de många nervvägar som slutar i foten. Sensorerna i dina fötter uppfattar golvets impulser och överför dem till hjärnan. Detta kan vara ovanligt till en början eller kanske till och med lite överväldigande. I slutändan är den så kallade sensoriska feedbacken oerhört viktig eftersom den skyddar oss från skador. Rörelsen är intuitivt anpassad när den blir bezig, hala, sandig eller stenig. Interaktionen mellan sensorisk feedback och starka muskler och ligament säkerställer att varje körning är helt stabil och säker.

Djur i naturen kan fly till den del av det när de känner sig i fara. Även i flygläge är rörelsen alltid säker och kontrollerad. Det skulle inte längre fungera om du binder något till dina hovar eller tassar, för det är så den sensoriska feedbacken är helt förlorad.

Barfota löparskor

 

Byt till Barefoot Running

Som redan nämnts ovan är det vanligtvis så att när foten springer barfota springer, mer på balen än på hälen. Detta undviker den obehagliga starka chocken, vilket snabbt leder till smärta i lederna. Men många ändrade emellertid inte bara foten genom att bära skor genom permanent bärande av skor, utan hela gångbilden.

Hos de flesta är övergången till barfota löpning ganska bra efter en viss period av bekanta. Andra klagar över smärta och återvänder till sina konventionella sportskor. Om du känner smärta i lederna och ligamenten efter att ha kört träning är detta alltid en indikation på överanvändning. Detta kan ha två orsaker:

1. Rörelsesekvensen är korrekt, men dina muskler, senor och ligament är ännu inte vana vid barfota löpning.

2. Den löpande stilen är inte optimal och skadar dina muskler, senor och ligament.

Eftersom du förmodligen är svår att bedöma dig själv om du har en optimal körstil, är det tillrådligt att konsultera en barfota tränare. Dessa är specialiserade på att analysera och korrigera din hållning. Med stöd av en speciell tränare för barfota löpning eller barfota löpning kan du vara säker på att du utvecklar en hälsosam och naturlig löpstil.

Barfota löpsko sqill

 

Barfota springer med barfota skor

Barfotskor eller minsta skor är den gyllene mellangrunden mellan att bära speciella löparskor och den naturliga barfota som löper utan skor. Våra Zaqq Barefoot -skor är utformade så att dina fotmuskler kan fungera optimalt. Vår speciella design av mycket flexibel sula och ett brett snitt garanterar en naturlig rörelse trots att de bär en sko. Tack vare den extremt tunna barfota sulan är den sensoriska feedbacken nästan helt bevarad.

Fördelarna med våra löpande barfota skor är uppenbara. Dina fötter är skyddade från kyla och värme och du behöver inte vara rädd för att skada dig själv genom spetsstenar eller trasigt glas. Ändå fungerar dina fotmuskler som Barefoot Running och den sensoriska återkopplingen vidarebefordrar impulserna till blixthastighet för att anpassa den löpande rörelsen beroende på kravet.

 

Vilka zaqq barfota skor är lämpliga för jogging eller löpning

I princip kan du också jogga med alla våra barfota skor. Vi har emellertid utvecklat vissa springande barfota skor som är gjorda av särskilt andningsbara material. Särskilt med idrottsaktiviteter är det viktigt att bära en barfota sko som är väl ventilerad och snabbt transporterar fukten till utsidan.

Våra zaqq barfota löparskor erbjuder dig otrolig komfort och stöder dig i att utveckla en naturlig löpstil. Det är bäst att leta efter din favoritmodell själv för nästa löpträning.

 

Känn dig fri, känna Zaqq!

 

>> Du kan hitta alla barfota löparskor för kvinnor här! <<

 

>> Du kan hitta alla barfota löparskor för män här! <<

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3