Varför det är värt att träna barfota eller med barfotaskor
Vi hoppar ur sängen och glider in i våra tofflor, innan vi lämnar huset tar vi på oss gatuskorna. Gå barfota? Kommer inte på fråga, eftersom våra fötter är så vana vid skor att det kan vara ganska obehagligt att gå barfota. Klinkergolvet är för kallt för att gå barfota och på gatan behöver vi skor för att skydda våra fötter.
Nakna fötter anses dessutom oftast som oattraktiva och oelgant. Skor hör helt enkelt till vår moderna livsstil. Förutom skyddsfunktionen kan vi också uttrycka vår individuella stil med skor.
Men genom att bära skor förlorar vi också muskelstyrka och det sensoriska återkopplingen från marken försvinner. Varför det kan vara fördelaktigt att träna barfota, får du veta i följande artikel.
Träna barfota – Fördelar / Effekter
I en studie av Franklin et al. 2015, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture, kan intressanta resultat läsas.
Följande effekter kan uppnås när skorna tas av under träningen, alltså när man tränar barfota eller med strumpor:
-
Fler muskler aktiveras
I vanliga skor rör sig vår fot i en slags skonsam hållning. Barfota aktiveras upp till 20 fler muskler, som inte bara stärks utan också har en mängd uppgifter för en stabil gång. Om man tränar dessa muskler målmedvetet med vikter kan de "bortglömda" musklerna snabbt återaktiveras och byggas upp. Detta bidrar betydligt till att hålla sig frisk, i form och skadefri.
-
Bättre balans
Att ha en bra balans är viktigt för att förebygga skador. Med stigande ålder kan ett fall leda till allvarliga skador, varför det är mycket viktigt att alltid gå stabilt och inte tappa balansen, även om underlaget är halt eller ojämnt.
En studie på barn av Zech et al. 2018, som publicerades i Frontiers in Pediatrics, visar att barn som ofta går och leker barfota har en betydligt bättre balans än barn som alltid bär skor.
-
Ökning av muskeltonus och muskelstyrka
Särskilt vid viktträning, oavsett om det är med kroppsvikt eller med externa vikter, är effekten stor om man tränar barfota istället för med skor.
Hjärnan får bättre sensorisk återkoppling från marken genom fötterna. Särskilt vid stagnerande prestationer kan träning barfota leda till att man kan lyfta tyngre vikter. Genom den bättre känslan via foten kan rörelsekvaliteten förbättras avsevärt, vilket i slutändan kan leda till ökad prestation.
Är träning barfota lämplig för alla?
I princip ja, förutsatt att man har friska fötter. Den som har haft frakturer eller felställningar eller lider av osteoporos bör dock alltid rådgöra med sin behandlande läkare. Dessutom bör man alltid lyssna på sin egen kropp. Den som har smärta bör inte fortsätta barfotaträningen.
Man bör också tänka på att det finns en särskild risk för skador vid utomhusträning på grund av skärvor, taggar eller vassa stenar.
Tips för barfotaträning
Precis som med alla nya aktiviteter och sporter bör man också vänja sig långsamt vid belastningen vid barfotaträning. Den som redan är van vid att göra styrketräning i skor bör inte träna barfota längre än 10 minuter till en början. Detsamma gäller självklart för alla andra sporter.
Det är bäst att följa tumregeln att förlänga barfotaträningen med 5 minuter varje vecka, så länge den föregående sessionen inte har orsakat några problem. Kanske verkar denna försiktiga ökning för försiktig, men man måste tänka på att de nya musklerna som ska användas behöver tid för att byggas upp. Först när starka muskler i fotområdet har utvecklats minskar risken för skador.
Därför är det alltid klokt att närma sig barfotaträning långsamt och inte vilja för mycket på en gång.
Alternativ till barfotaträning är barfotaskor
Ett alternativ till barfotaträning är att bära barfotaskor. Våra ZAQQ barfotaskor erbjuder tillräckligt skydd, men är utformade så att det sensoriska återkopplingen inte går förlorad. Därför är sulorna på alla ZAQQs helt platta, supertunna och mycket flexibla. Foten kan känna marken och rulla naturligt. Dessutom erbjuder våra skor särskilt mycket utrymme i tåområdet, så att foten kan röra sig fritt som vid barfotalöpning i barfotaskon.
För sportaktiviteter, oavsett om det är vikt- eller löpträning, rekommenderar vi våra ZAQQ barfotaskor från kategorin Running. Dessa är lätta, flexibla och särskilt andningsbara.
>> Running barfotaskor för damer – klicka här! <<
>> Running barfotaskor för herrar – klicka här! <<
Feel free, feel ZAQQ.
Källor:
Simon Franklin, Michael J. Grey, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier Li 2015: Barfota vs vanliga skor: En systematisk översikt av de kinematiska, kinetiska och muskelaktivitetskillnaderna under gång, Gait & Posture, 2015, Volym 42, Nummer 3, s 230-239.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993
Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018: Motoriska färdigheter hos barn och ungdomar påverkas av att växa upp barfota eller med skor, Frontiers in Pediatrics, 2018, Volym 6, s. 115.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full