Barfotalöpning eller löpning i barfotaskor?
Barfotalöpning låter kanske först galet och placeras gärna i facket för hippies och avhoppare. Men få tänker på att vi föddes barfota. Innan moderna högteknologiska skor uppfanns, gick vi, sprang och hoppade barfota eller med improviserade minimalistskor.
Varför överhuvudtaget barfotalöpning
Många kommer till barfotalöpning eftersom de känner allt starkare problem i lederna när de springer. Läkarbesök, även hos specialister, leder ofta till lite förbättring. En injektion för smärtlindring och rådet att sluta springa för att skona lederna är vanliga metoder. För idrottare som behöver löpning som en balans kan det vara ganska frustrerande.
Frågan uppstår varför den mänskliga arten utvecklar sådana ledproblem under sin livstid, som inte alls förekommer i djurriket. Vad gör vi annorlunda eller till och med fel? Helt enkelt, vi bär skor som förändrar vår naturliga rörelse.
Löparskor kan orsaka ledproblem
Moderna löparskor är utformade så att de är något högre i hälen och har en hög dämpning. Detta leder till att de flesta bär dem så att de landar på hälen när de springer och stegen blir totalt sett betydligt längre. Den hårda landningen av foten över hälen leder till en stark stötvåg som går genom hela kroppen och märks så småningom i lederna. De starka dämpningsegenskaperna hos löparskor dämpar visserligen den starka stöten något, men lederna belastas ändå vid varje steg.
Vad händer vid barfotalöpning?
Rörelsen anpassas intuitivt vid barfotalöpning. Efter de första stegen, som ofta utförs som vanligt, anpassas rörelsen snabbt. Att landa på hälen är alldeles för hårt och chockerar hela kroppen. Utan att tänka på det anpassas steget för att undvika den obehagliga, hårda landningen av foten. Helt automatiskt sätts foten ner mer på trampdynan för att dämpa steget. Därigenom blir stegen betydligt kortare än när man bär löparskor.
Tyvärr stoppar vi idag utvecklingen av fotmuskulaturen redan hos småbarn genom att sätta dem i skor. När du springer barfota arbetar hela din fot. Detta resulterar i att du bygger muskler och dina fötter blir därmed betydligt större eller bredare. Där muskler behövs och tränas regelbundet, utvecklas de också.
Förutom muskelökningen i fotområdet har du över de många nervbanor som slutar i foten en annan positiv effekt. Sensorerna i dina fötter uppfattar markens impulser och vidarebefordrar dem till hjärnan. Det kan till en början kännas ovant eller kanske till och med något överväldigande. I slutändan är den s.k. sensoriska återkopplingen dock extremt viktig, eftersom den skyddar oss från skador. Blixtsnabbt anpassas rörelsen intuitivt när det blir stickigt, halt, sandigt eller stenigt. Samspelet mellan sensorisk återkoppling och starka muskler och ligament säkerställer att varje löpning är absolut stabil och säker.
Djur i det vilda kan fly i en hast när de känner sig hotade. Även i flyktläge är rörelsen alltid säker och kontrollerad. Det skulle inte längre fungera om man band något runt deras hovar eller tassar, eftersom det sensoriska återkopplingen går helt förlorad.
Övergång till barfotalöpning
Som redan nämnts ovan, är det vanligtvis så att vid barfotalöpning landar foten mer på trampdynan än på hälen. Detta undviker den obehagliga starka stöten som snabbt leder till smärta i lederna. Men hos många har inte bara foten förändrats genom det ständiga bärandet av skor, utan hela gångstilen.
För de flesta människor fungerar övergången till barfotalöpning ganska bra efter en viss invänjningsperiod. Andra klagar över smärta och återgår till sina vanliga sportskor. Om du känner smärta i leder och ligament efter löpträningen är det alltid en indikation på överbelastning. Detta kan ha två orsaker:
1.Din rörelsesekvens är korrekt, men dina muskler, senor och ligament är ännu inte vana vid barfotalöpning.
2.Din löpstil är inte optimal och skadar därmed dina muskler, senor och ligament.
Eftersom du förmodligen har svårt att själv bedöma om du har en optimal löpstil, är det lämpligt att konsultera en barfotalöpningscoach. Dessa är specialiserade på att analysera och korrigera din kroppshållning. Med stöd av en speciell coach för barfotalöpning kan du vara säker på att du utvecklar en hälsosam och naturlig löpstil.
Barfotalöpning med barfotaskor
Barfotaskor eller minimalistskor är den gyllene medelvägen mellan att bära speciella löparskor och naturlig barfotalöpning utan skor. Våra ZAQQ barfotaskor är utformade så att dina fotmuskler kan arbeta optimalt. Vår speciella design med högflexibel sula och bred passform möjliggör naturlig rörelse trots att du bär en sko. Dessutom bibehålls det sensoriska återkopplingen nästan helt tack vare den extremt tunna barfotarsulan.
Fördelarna med våra löparbarfotaskor är uppenbara. Dina fötter är skyddade mot kyla och värme och du behöver inte oroa dig för att skada dig på vassa stenar eller glasbitar. Trots detta arbetar dina fotmuskler som vid barfotalöpning och det sensoriska återkopplingen skickar impulserna blixtsnabbt vidare för att anpassa löprörelsen efter behov.
Vilka ZAQQ barfotaskor passar för jogging eller löpning
I princip kan du också jogga med alla våra barfotaskor. Vi har dock utvecklat särskilda löpning-barfotaskor som tillverkas av särskilt andningsbara material. Särskilt vid sportaktiviteter är det viktigt att bära en barfotasko som är väl ventilerad och snabbt transporterar fukt utåt.
Våra ZAQQ barfotalöparskor erbjuder dig en otrolig bärkomfort och hjälper dig att utveckla en naturlig löpstil. Bäst är att du letar efter din favoritmodell för nästa löpträning.
Feel free, feel ZAQQ!
>>Alla barfotalöparskor för damer hittar du här!<<
>>Alla barfotalöparskor för herrar hittar du här!<<