MANUFAKTUR

 • Design

  ZAQQ-barfotaskor är helt enkelt det skönaste sättet att ta sig fram barfota på. Med en unik och innovativ design strävar vi efter att förverkliga de unika egenskaperna som våra ZAQQ-barfotaskor besitter.

  Vi vet att design spelar en avgörande roll eftersom ?välbefinnande? är ett tillstånd som börjar i huvudet, långt innan dina fötter får tillfälle att för första gången njuta av det mjuka lädret och den lyxiga rörelsefriheten.

  Vår enastående och stilrent enkla design leker med det moderna varats lätthet. Den speciella sportmockan kantas elegant av dubbelsömmar skapade med fulländad precision. Den synliga strobelsömmen inuti skon åskådliggör den hantverksmässiga perfektionen och utgör samtidigt en elegant kontrast till skons släta ovandel. För vi nöjer oss inte med ett perfekt yttre, utöver ovandelen inbegriper vår formgivning även insidan av skon och sulan.

  Lika fin på insidan som på utsidan. ZAQQ:s användning av sportmocka ger alla barfotaskomodeller ett unikt utseende. Vi leker skickligt med lädrets olika sidor och kombinerat med de ovanliga snitten skapar vi skor som inte bara är helt exceptionella utan även rena fröjden både för fötter och ögon.

 • Konstruktion

  Dina fötter är ett naturens mästerverk ? det har tagit evolutionen miljontals år att mejsla fram och ge dem deras fulländade form. Muskler, ben, leder, bindvävshinnor och senor bildar ett komplext och tätt sammanflätat system som är otroligt flexibelt och känsligt.

  Warum erzählen wir Dir das? Weil Dein neuer ZAQQ für Deine Füße und Dein Wohlfühlen konstruiert wurde.

  Varför berättar vi allt detta för dig? Eftersom dina nya ZAQQ-barfotaskor har konstruerats för dina fötter och ditt välbefinnande.

  Den främre delen av skon är generöst tilltagen för att fotballen och tåspetsarna ska få gott om plats och kunna sträcka ut sig åt alla håll för varje steg du tar. En helt plan och klackfri sula utan lutning garanterar rörlighet i fotlederna samt förhindrar en dålig och potentiellt smärtalstrande kroppshållning. En lätt dämpning i sulans konstruktion skonar lederna och garanterar den ojämförligt lätta känsla som endast barfotaskor från ZAQQ ger.

  Men studera gärna dina nya ZAQQ-barfotaskor lite noggrannare. Noterar du med vilken precision sömmarna är sydda? Inuti skon kan du urskilja strobelsömmen som fogar samman skons undersida med ovandelen (även kallat skaftet). Vi har med flit låtit bli att dölja denna söm under ett foder, för hantverksmässig perfektion är något att vara stolt över och visa upp. Här ser du den traditionella skomakarkonst som ligger till grund för den unika charmen hos alla barfotaskor från ZAQQ.

  När det gäller konstruktionen av våra barfotaskor har vi koncentrerat oss på det väsentliga. Det kan du bland annat se på den unika och smidiga snörningen som stöder foten utan att begränsa den, frånvaron av störande metallöljetter, en bakkappa som ger skon stadga och förhindrar att den trycker eller ger blåsor och sist men inte minst den lilla stroppen baktill som gör det lätt att dra på skon.

  Tack vare vår användning av sportmocka med en tjocklek på 2 mm krävs inget innerfoder. På så vis förblir skon extra smidig, andningsaktiv och flexibel, vilket är precis vad foten behöver för att må bra.

  Samma material används även i innersulan. En ZAQQ-barfotasko rymmer ingen tygsula eller plastinlägg som stör bärkomforten. Detta gör svettiga fötter till ett minne blott, för läder är ett naturmaterial som andas och leder bort svetten från huden. Detta ger hög bärkomfort och en sund fotmiljö.

  SSom du märker har vi låtit många idéer och innovationer genomsyra tillverkningen av dina nya ZAQQ-barfotaskor. Allt i syfte att kunna ge dig en helt unik upplevelse när du är ute och går ? den typiska och lätta känsla som kännetecknar alla skor från ZAQQ. Dessutom strävar vi inte bara efter att skapa eleganta barfotaskor, vårt mål är även att de ska tillhöra de lättaste i sin klass. Med en vikt på under 200 g känner du knappt att du har några skor på fötterna ens.

 • Lädertillskärning

  I vår fabrik i Leipzig har vi alla möjligheter att skära till läder i de storlekar som behövs. Man skiljer här mellan manuell och maskinell tillskärning.

  Ur ett hantverksmässigt perspektiv är manuell tillskärning mer intressant och den metod som vi föredrar. Självklart kan moderna skärbord, som tar laser eller vatten till hjälp i tillskärningsprocessen, arbeta mycket effektivare och snabbare, men samtidigt kan ingen maskin ersätta det mänskliga ögat och mångårig erfarenhet av läderhantering.

  Vid manuell tillskärning placeras en schablon av de aktuella delarna på lädret. Därefter markerar man konturerna med en läderpenna och skär sedan ut delarna ut med en speciell kniv. Konsten består i att placera lädret och schablonerna på ett sådant sätt att man undviker defekter och skador i läderhudstycket. Sådana vill man inte ha på skons synliga delar.

  Dessutom har alla hudstycken två olika starka rörelseriktningar. Beroende på i vilken riktning lädret skärs ut innebär detta att den färdiga skon så småningom kommer att ha områden som är mer tänjbara än andra. Dina ZAQQ-barfotaskor bör t.ex. tänja sig mer på bredden än på längden. Vidare bör dessutom skoöppningen inte vara för tänjbar. Detta för att skon ska bevara sin form och sitta perfekt på foten även efter flera års användning.

  Som du märker är redan tillskärningen av lädret i rätt storlek och form en konst i sig. Ytterligare en fördel med manuell tillskärning är att vi kan skapa mindre serier alternativt individuellt måttanpassade ZAQQ-barfotaskor.

 • Lästen

  Det är en utbredd missuppfattning att alla människor har samma fotform. Kvinnans fot skiljer sig i vissa avseenden avsevärt från den manliga foten. Till exempel har kvinnans fot helt annorlunda proportioner. Jämfört med mannens fot har kvinnans en smalare häl och bredare framfot. Det kan du lätt konstatera genom att mäta hemma. Så om man bara tar och förminskar en herrsko och säljer den som en damsko, blir den lite för trång i den främre delen och lite för vid i hälen. För att kunna bygga riktigt bekväma skor med god passform, behöver man därför olika läster.

  En läst är ett formstycke av trä eller plast som behövs vid framställningen av skon eftersom denna återger fotens form. Med hjälp av denna form utvecklas därefter en skomodell.

  Lästen kan på så vis sägas utgöra kärnan eller själen för alla skor. Om man inte har en noggrant utvecklad läst som har anpassats efter foten, går det inte att skapa en färdig sko som är bekväm och sitter bra.

  Nästan alla tillverkare använder en kombiläst, det vill säga en enhetlig läst för både män och kvinnor. En sådan är förstås mycket enklare att tillverka och gör att man kan spara mycket tid och pengar vid utvecklingen. Resultatet blir dock skor som varken passar män eller kvinnor särskilt bra och som dessutom först måste ?gås in?. Materialet måste helt enkelt mekaniskt tvingas ge vika på de ställen där skon trycker från början för att skon på så vis anpassa sig efter formen på foten. Tillverkares tips som att ?sätta på ett plåster?, ?fukta skon? eller ?nya skor måste gås in? är bara avsedda att dölja att skorna har en dålig passform i syfte att maximera vinsten vid tillverkningen. Vi har en annan syn på kvalitet.

  Därför har vi ägnat mycket tid åt att ta fram läster av hög kvalitet och dessutom skapat olika läster för män, kvinnor och barn. Fördelen för dig är att dina nya ZAQQ-barfotaskor inte måste gås in utan sitter perfekt direkt ur kartongen ? för ditt välbefinnande och den oefterhärmligt lätta känsla som bara ZAQQ-skor ger.

  Du är varmt välkommen att besöka oss i vår fabrik i Leipzig så ska vi visa dig våra läster och förklara skillnaden mellan dessa och kombiläster. Transparens garanterar kvalitet, en princip vi omsätter i praktiken varje dag.

 • Sömmen

  De utskurna eller utstansade läderdelarna måste sedan fogas samman i rätt ordningsföljd. Ovandelen på din nya ZAQQ-barfotasko formas genom att alla separata delar sys (kallas även nåtlas) ihop.

  Alla som någon gång själv har försökt sy något, vet att det kräver en del. För att sy rätt söm måste man både planera och välja rätt material. En perfekt söm kräver rätt nål, en lämplig tråd, en optimal sömnadsteknik liksom givetvis även en passande maskin.

  Men det räcker inte med att välja rätt nål och tråd, även typen av söm varierar stort. Oavsett om det handlar om en sicksacksöm, en kedjesöm, en dubbelsöm eller en prydnadssöm så har vi på vår fabrik en specialiserad nåtlingsmaskin för varje enskild typ av söm. För endast med perfekta förutsättningar går det att framställa extraordinära produkter.

 • Strobelsömmar

  Strobelsömmar erhålls via en alldeles speciell sömnadsteknik som är som gjord för våra flexibla ZAQQ-barfotaskor. Strobelsömmen innebär nämligen att man inte behöver använda någon förstärkande gelänkfjäder vilket andra produktionssätt kräver. Ytterligare en fördel med strobeltekniken är att det inte bildas några valkar, ojämna partier eller hårda kanter och att det går att nyttja hela insidan av skon maximalt.

  I slutändan är det du som märker detta för varje steg du tar i dina nya ZAQQ-barfotaskor eftersom det är just detta som ger dem deras nästan obegränsade flexibilitet och komfort.

  Du kan vrida, trycka eller knöla ihop dina nya ZAQQ-barfotaskor ... tack vare den finslipade tillverkningstekniken tar skorna inte skada av detta.

  Titta bara närmare på dina nya ZAQQ-barfotaskor. Inuti kan du tydligt urskilja strobelsömmen som förenar barfotaskons underdel med ovandelen. Studera hur jämna och exakta stygnen i sömmen är. Synbara bevis på medarbetares stora hantverksskicklighet. Varför skulle vi gömma något så vackert och förstklassigt under en innersula?

  När en sko ?sitter som gjuten?, beror detta ofta på att man använt strobelsömmar vid tillverkningen.

  Ordet ?strobel? kommer från namnet på det företag som uppfann den speciella nåtlingsmaskinen (strobelmaskinen) för skor. Men du kan inte jämföra en strobelmaskin med en vanlig symaskin, för den fungerar på ett helt annat sätt. En strobelmaskin fogar samman två delar på ett helt annorlunda sätt. Först sticker nålen tråden igenom de båda läderdelarna. På andra sidan fångar en liten hake upp tråden och leder tillbaka den över läderkanten till framsidan där nålen på nytt griper tag i tråden och åter sticker ner den genom lädret. På så vis fogas ögla till ögla tills sömmen löper runt hela skon. Strobelsömmar kräver massor av hantverksskicklighet och erfarenhet, det är en komplicerad sak att foga samman skons släta undersida med den mycket större ovandelen.

 • Prägling

  På alla barfotaskor som lämnar vår fabrik i Leipzig kan du på flera ställen hitta ZAQQ-loggan.

  Även när det gäller vår logotyp använder vi oss av en ovanlig lösning. För att ge logotypen ett förstklassigt utförande och speciellt utseende, använder vi oss av en påkostad process med en hetpräglingsstämpel för att permanent prägla lädret.

  Som namnet antyder används en stämpel av mässing som värms upp till en temperatur på exakt 180 °C. Med hjälp av en press trycks sedan stämpeln mot läderdelen. För att få ett perfekt resultat krävs exakt rätt tryck och tidsrymd för momentet. Logotypen präglas på så sätt i lädret och bevarar formen även efter flera års användning.

  Fördelen jämfört med transferstämplar eller enkla färgstämplar, är att motivet inte långsamt nöts bort genom mekanisk påverkan. En sko som en gång har präglats med ZAQQ-logotypen, förblir under hela sin livscykel en äkta ZAQQ-barfotasko.

  Som du ser är dina nya ZAQQ-barfotaskor verkligen genomtänkta in i minsta detalj och helt unika.

 • Sulningen: klistra och sy för hand

  En av de sista och svåraste arbetsmomenten är att sy fast sulan. Även på detta område finns det avancerade maskiner.

  För oss tog det lång tid att testa oss fram för att hitta den mest hållbara och förstklassiga varianten.

  När det gäller att sy fast sulan medför även denna process en rad olika krävande arbetsmoment. Skarvarna på lädret måste förberedas på rätt sätt. Först maskas varje skaft för hand med maskeringstejp varpå lädret försiktigt ruggas upp. Även sulan ruggas upp på de aktuella kontaktytorna för att limmet ska fästa optimalt.

  Im Folgenden wird die Sohle sorgfältig per Hand auf den Schaft gezogen und in die Sohlenpresse gelegt. Hier fährt auf der einen Seite ein mit Luft gefülltes Gummikissen und auf der anderen Seite ein Ballen- und Fersenformstück unter hohem Druck zusammen. So kann sich das Gummikissen komplett um die Sohle legen und diese exakt verkleben.

  Därefter placeras sulan manuellt med högsta precision på skaftet och läggs sedan i sulpressen. I denna pressas en luftfylld gummidyna och ett ball- och hälformstycke samman under högt tryck. På så vis kan gummidynan pressa mot hela sulan och klistra fast den exakt.

  Rätt mått är avgörande. Använder man för mycket lim, trycks limmet ut på randen, och använder man för lite lim försämras stadgan hos sulan. Sulan kan skadas om pressen har ställts in till ett för högt tryck. Så konsten att klistra fast en sula är betydligt knepigare än det låter.

  Det är också anledningen till att vi inte har skytt några kostnader eller någon möda, utan valt att själva sköta tillverkningen i vår egen fabrik. För endast på så sätt kan vi garantera att alla skor framställs med samma höga grad av hängivelse och passion som har präglat vår utveckling av dem.

  När ZAQQ-sulan har limmats på, sys den även fast. Ett gammalt skomakarordspråk säger att ?det finns inget som kan ersätta en söm utom en ännu starkare söm?. Självklart klarar moderna lim att foga samman sulan med skaftet. Men risken finns alltid att limfogarna med tiden släpper på extra utsatta ställen. Endast en söm kan på ett bestående sätt avvärja denna risk. Därför utgör den randsydda sulan beviset på att vi lever upp till högsta tänkbara kvalitetskrav och framhäver det unika hos dina nya ZAQQ-barfotaskor. Många tillverkare känner till detta och fejkar därför en söm på skorna för att förespegla kunden en högre kvalitet. Vi på ZAQQ älskar dock kvalitet och nöjer oss aldrig med halvmesyrer.